Beurs Lekker Blijven wonen Opmeer

21 oktober: Beurs Lekker Blijven wonen Opmeer

  • Zaterdag 21 oktober 10.00-16.00 uur
  • Basisschool Bonifatius, Veldstralaan 4, 1715 EP Spanboek
  • Leeftijdgroep 50+, ouderen, buren, kinderen, kleinkinderen…….

 

Om 10.00 uur wordt de opening verricht door Cesar Zuiderwijk, drummer van Golden Earring!

 

Alles wat je moet weten om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Nieuwe kennis opdoen, maar ook dingen beleven. Dat biedt de Beurs Lekker Blijven Wonen Opmeer, op zaterdag 21 oktober in de Bonifatiusschool in Spanbroek. Doelgroep: 50-plussers én hun kinderen en mantelzorgers. Loet Laan van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) De Weere: “Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, dat willen de meeste mensen in deze omgeving. Van oudsher eigenlijk al.”

“Ik ga bezoekers van de beurs meer vertellen over veiligheid en er is ook informatie over onze tabletcursussen,” vertelt Loet Laan van KBO De Weere. “Maar als KBO zien we ook een belangrijke taak voor onszelf in bijvoorbeeld het voorkomen van eenzaamheid. Wij hebben een soort signaalfunctie. Ondersteuning op het gebied van veiligheid en omgaan met een tablet is waardevol, maar daar los je de eenzaamheid niet mee op. Mensen komen er ook niet makkelijk voor uit dat ze eenzaam zijn. Ik denk overigens wel dat we als voordeel hebben dat we op het platteland wonen. Het is hier heel gewoon dat buren bijspringen en dat mensen elkaar in de gaten houden. In een stadse omgeving zal dat wel anders zijn.”

Veel stands

De beurs Lekker Blijven wonen Opmeer heeft een lange lijst aan standhouders. Zo zijn er HUBA’s (Hulp bij aangifte van de belastingdienst) en VOA,s (Vrijwillig Ouderen Adviseurs) om te vertellen over hun werk. Verder zijn onder meer vertegenwoordigd: De Adviesraad Sociaal Domein, Buurtzorg, KBO De Weere/Abbekerk en KBO Opmeer/Spanbroek/Hoogwoud, Kring Apotheek West-Friesland, Mee & De Wering, Neefjes Hoveniers, Raad & Daad, Westfriese Bibliotheken, De Zonnebloem, Sportservice West-Friesland, Maaltijdservice, enzovoort, enzovoort.

Beeldzorg en hololens

Ook de Wijksteunpunten De Schakel (Omring) en Theresiahuis zijn vertegenwoordigd. Helga Overboom van Omring: “Wij gaan mensen informeren over de beeldzorg vanuit de thuiszorg en de wijkverpleging van Omring. Mensen denken vaak ten onrechte dat je dan niet meer bij ze thuis komt. Maar dat blijft gewoon. Beeldzorg is een mooie aanvulling waarmee je mensen nog beter kunt begeleiden.”

Ook de zogenoemde hololens is te bekijken en te testen bij de stand van Omring. Helga: “Daarmee kunnen we een thuissituatie nabootsen. Zo kun je bijvoorbeeld mensen leren om te voorkomen dat ze vallen in huis. Je maakt ze zo bewust van valkuilen als losliggende matjes, een kast die uitsteekt, drempels, enzovoort.”

Beleving

De beurs lekker Blijven Wonen Opmeer, die georganiseerd wordt door Opmeer Actief en de stichting Raad & Daad, met ondersteuning van de gemeente, moet vooral een beleving worden. Er zijn demonstraties van huistechnologie ofwel domotica. Er is informatie over bijvoorbeeld gezond bewegen, maar je kunt ook meedoen met workshops en er is muziek. Bijzonder is de workshop van Cesar Zuiderwijk, de drummer van Nederlands bekendste rockband, Golden Earring. Cesar vertelt en gaat actief met de aanwezigen aan de slag. Een aanrader! Ook als je nog nooit een drumstok in je handen hebt gehad! Zie voor het complete programma de website van Opmeer actief.

Verhoef Woningaanpassing voor alle zekerheid in de badkamer en toilet

Uw leverancier en installateur om uw woning veiliger, comfortabeler en toegankelijker te maken! Neem contact op